Een grasveld in een tuin is mooi, maar het is natuurlijk wel arbeidsintensief. Zeker als je het gazon moet gaan aanleggen. Je kunt kiezen voor grasmatten van graszoden, maar je kunt het gras ook zelf inzaaien. Dit laatste is goedkoper, maar het is wel veel langer wachten op resultaat.

Zaaien van gras of leggen van graszoden

Vrijwel het gehele jaar kun je gras zaaien. Maar bij vorst en ten tijde van een droogteperiode is het niet aan te raden om te zaaien of graszoden te leggen. Je kunt tijdens een warme droogteperiode wel gras zaaien, maar het is natuurlijk onverstandig om dan gras te zaaien. Je moet dan veel sproeien en dat is natuurlijk iets wat arbeidsintensief is. Na een zaaiperiode zou het eigenlijk moeten gaan regenen. Het is daarom aan te raden om de weersverwachtingen in de gaten te houden. Voor het aanleggen van het gazon (zaaien) kun je het beste voor de maanden maart, april, mei, vanaf medio augustus, september of oktober kiezen.
In het voorjaar zul je vrij snel het resultaat zien nadat je het graszaad hebt gezaaid. Het is wel raadzaam om te kijken naar de nachten. Nachtvorst is namelijk niet goed voor het graszaad. Dan heb je te maken met een slechte kieming. Het najaar is zoals aangegeven ook ideaal. Vanaf 15 augustus kun je ook beginnen met zaaien. Vooral augustus is een perfecte maand, omdat het dan vrij warm en vochtig is. Je hebt ook niet zoveel last van eenjarige onkruid. Deze sterft namelijk af in de herfst.