isoschelp_02

Heb je een kruipruimte onder je huis, dan is dat handig als je een keer met een kapotte leiding zit. Je kunt er via de kruipruimte namelijk zo bij. Er kleven echter ook nadelen aan een kruipruimte. Het is een koude en ook vochtige ruimte omdat het in direct contact staat met de bodem. Grondwater kan omhoog komen, evenals kou. De vloer van de benedenverdieping ligt hier recht boven en kan daardoor koud aanvoelen. Bovendien kan het vocht in sommige gevallen naar boven kruipen en in je huis terecht komen. Het wordt harder stoken, wat betekent dat je meer kwijt bent aan energiekosten. Niet leuk voor het milieu en ook niet voor je portemonnee. Een goed idee is om je kruipruimte te isoleren.

Schelpen in de kruipruimte

Bij isolatie denk je in eerste instantie aan materiaal als glaswol, PUR of piepschuim. Niet aan schelpen in de kruipruimte. Toch wordt dit regelmatig gebruikt als isolatiemateriaal. Een voorwaarde voor het gebruik van schelpen is dat de kruipruimte minimaal 40 centimeter hoog moet zijn. De schelpenlaag moet immers al minimaal 25 centimeter zijn om een isolerende werking te hebben. En er moet nog een open bovenlaag zijn. De laag zorgt ervoor dat kou niet op kan trekken, waardoor in de laag erboven relatief warme lucht hangt. Het vocht uit die lucht zoekt de koude onderlaag weer op, waar het vervolgens condenseert.

Voordelen van het gebruik van schelpen

  • Schelpen zijn een natuurproduct en de zee zorgt continu voor nieuwe aanwas. In die zin zijn schelpen milieuvriendelijk en duurzaam.
  • Schelpen zijn verder niet schadelijk voor de gezondheid.
  • Schelpen zijn niet brandgevaarlijk.
  • Ze isoleren, en weren vocht.
  • Ze zijn niet onderhevig aan slijtage of rot. Ze gaan dus een leven lang mee.

Nadelen van schelpen als isolatiemateriaal

  • De isolatiewaarde is wat minder groot dan bij andere materialen. Wil je de isolatiewaarde vergroten, dan moet je dus een dikkere laag schelpen hebben bovenop de minimale dikte van 25 centimeter. Je kruipruimte moet dus groot genoeg zijn.
  • Schelpen worden gewonnen uit de zee. Hoe verder ze landinwaarts gebruikt worden, hoe verder het transport. Dit is meer milieubelastend.
  • Je hebt een gespecialiseerd bedrijf nodig voor het aanbrengen. Dit kun je niet zelf doen.