Een groen grasveldje in de tuin is natuurlijk erg mooi. Het staat mooi, het geeft een zomers gevoel en natuurgras ruikt zo lekker als je het net gemaaid hebt. Maar kunstgras is tegenwoordig niet meer zo goed te onderscheiden van echt gras, wat betreft uiterlijk. Wat is het verschil tussen deze twee? En wat zijn de voor- en nadelen? Kost kunstgras veel onderhoud? In deze blog gaan we hier verder op in.

Het verschil tussen kunstgras en echt gras
Echt gras is het gras wat groeit, wat je water geeft. Of in Nederland groeit het vanzelf als het maar voldoende regent. Echt gras ruikt zo lekker, sommige mensen houden van tuinieren en daarvoor is echt gras natuurlijk geschikt. Maar je moet het kunstgras wel goed onderhouden. Je moet het maaien, water geven (besproeien) en bemesten. Heb je hier niet zo’n zin in? Dan kun je wellicht beter voor kunstgras kiezen. Het is een kunstmatige variant van gras en vergt weinig onderhoud. Het blijft er vrijwel altijd hetzelfde uitzien.

De voor- en nadelen van kunstgras
De voordelen van kunstgras is dat je het niet meer hoeft te bemesten, te bewateren en te maaien. Daar tegenover staat dat je ook niet meer die lekkere geur van echt gras ruikt. Als je allergisch bent, is kunstgras wel fijn. Je hebt nauwelijks meer last van hooikoorts en minder last van ongedierte. Ook bij veel sporten, zoals voetbal en tennis wordt er op kunstgras gespeeld. Het is ideaal om speeltoestellen op te zetten, dus als je kinderen hebt, is kunstgras best een goed idee. Een nadeel is dat kwalitatief goed kunstgras prijzig is. Je doet er wel lang mee, dus uiteindelijk haal je er wellicht meer uit dan met echt gras.

Hoe moet je kunstgras onderhouden?
Aan kunstgras moet je veel minder onderhoud plegen dan bij echt gras. Zoals al eerder benoemd heb je niet meer te maken met bemesting en maaien. Maar je moet het gras wel schoonhouden. Je hebt speciale borstels waarmee je het gras kunt borstelen. En er zijn bepaalde korrels die je je jaarlijks in het gras strooit voor onderhoud. Ook wordt er aangeraden om een per paar jaar een grote onderhoudsbeurt te geven aan je kunstgras. Dit houdt een grote schoonmaak, wat betreft harken, borstelen en korrels strooien in.