Een huis is volledig naar je eigen stijl ingericht. Je hart en ziel ligt erin. Wellicht heb je her en der wat aanpassingen moeten treffen voor je partner, maar er zit voor ieder wat in. Je huis dient als het ware als een persoonlijke atelier met allerlei waardevolle spullen. Dit wil je natuurlijk koesteren. Hoe je dit het beste kunt doen? We geven hieronder wat tips.

Het begint bij de basis
Om zo goed mogelijk voor al je kostbare spullen te letten, is bescherming het belangrijkste. Bescherming tegen het mogelijke. Hiermee wordt onder meer diefstal of schade bedoeld. Het kan voorkomen dat jijzelf of iemand anders per ongeluk schade aanricht aan je spullen. Hoe naar dit ook is, je wilt hier op zijn minst een passende vergoeding voor. Dat kan door een inboedelverzekering af te sluiten. Je dekt jezelf zo van te voren al in tegen voorvallen als deze. Aanvullend hierop kun je nog een dekking buitenshuis en kostbaarheden verzekering afsluiten.

Aanvullende kostbaarhedenverzekering
Bij een inboedelverzekering krijg je een uitkering voor de schade aan je spullen. Soms kan het zo zijn dat je zeer dure en kostbare spullen in je bezit hebt en deze uitkering niet voldoet. Denk bijvoorbeeld aan kunstwerken, dure horloges of wellicht een kostbaar erfstuk. Deze spullen zijn beter gedekt bij een kostbaarhedenverzekering. Je krijgt dan meer geld uitgekeerd omdat ze zeer kostbaar zijn.

Dekking buiten het huis
Het kan ook voorkomen dat iets uit je atelier meeneemt naar buiten voor een uitstapje. Het risico daarvan, is dat ook buiten het huis schade opgelopen kan worden. Dit is bij een inboedelverzekering niet standaard gedekt. Je kunt dan gebruiken maken van de dekking buiten huis. De schade die buiten het huis is opgelopen, wordt dan vergoed.

Andere preventiemaatregelen
Schade kun je van te voren niet zoveel aan doen, behalve goed verzekeren. Echter, zijn er wel een paar inbraakpreventietips die van pas kunnen komen. Voor zeer waardevolle spullen zoals laptops en telefoons is het verstandig om ze uit het zicht te houden. In een kluis stoppen is bij voorkeur nog beter. Daarnaast kun je de elektronica markeren met een DNA stift en is het verstandig om de serienummers te noteren. Bij diefstal wordt er namelijk altijd naar deze serienummers gevraagd. Daarnaast zijn buiten licht sensoren ook een goed idee. Zodra inbrekers bij je huis in de buurt komen gaat het licht schijnen, waardoor ze meteen goed zichtbaar zijn.

De woning zelf
Er is nu voornamelijk veel gesproken over het beschermen van het atelier in huis. Echter, kan het huis an sich ook beschouwd worden als een persoonlijk atelier. Het is daarom ook belangrijk deze te verzekeren. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is dit zelfs verplicht, aangezien je huis als onderpand dient. Hiervoor dien je een opstalverzekering af te sluiten. Je huis is dan beschermd tegen schade.