Het nieuwe jaar is begonnen, en in januari is het tijd voor een frisse start. Een schoonmaak kun je op veel manieren invullen. Zo kun je misschien een schoonmaak doen ter voorbereiding van een verhuizing als je binnenkort in een nieuw huis gaat wonen. Een andere manier is om je huidige woning goed op te ruimen, of misschien alleen de kelder waar je al een tijdje niet hebt gekeken omdat het een rommeltje is. In dit artikel vertellen wij je welk stappenplan je aan kunt houden voor elke soort schoonmaak.

Ruim je kleding op

Begin eens met het opruimen van je kleding. Tegenwoordig hoeven kleren niet meer duur te zijn en is het aantrekkelijk om veel kleding te kopen. Dat is alleen niet nodig en daardoor eindigen dingen vaak onderop in de kast. Daarnaast heeft bijna iedereen wel een paar kledingstukken die eigenlijk al heel oud zijn maar waarvan gedacht wordt dat ze misschien nog weleens van pas komen. Door je kleding op te ruimen krijg je een veel beter beeld van wat je nu eigenlijk in je kast hebt. Hieronder vertellen wij op welke manier je dit aan kan pakken.

  • Raap al je kleding bij elkaar en maak er een grote hoop van. Op deze manier word je geconfronteerd met de hoeveelheid kleren die je hebt.
  • Pak elk kledingstuk en bedenk of je het in het afgelopen jaar meer dan twee keer hebt gedragen. Het is van belang dat je alleen kleding bewaart die je graag aantrekt.
  • Draag je de kleding niet of niet vaak genoeg? Stop het in een schone vuilniszak.
  • Draag je de kleding wel? Vouw het netjes op en leg het in je kast.

Als je alle kleding hebt gesorteerd leg je de vuilniszak(ken) in een kast of schuur. Bedenk na een maand of je nog aan de kledingstukken hebt gedacht of er een nodig hebt gehad. Meestal is dat niet het geval. Dan kan je de kleding naar de dichtstbijzijnde kledingbak brengen en er een ander blij mee maken.

Ruim alle oppervlakten op

Door alle oppervlakten op te ruimen en schoon te maken, oogt je huis meteen veel rustiger. Daarnaast kun je tijdens het vinden van een geschikte plaats voor de spullen die rondslingeren bekijken welke kasten er geordend moeten worden. Het is heel normaal om een lade te hebben waar losse dingen ingestopt worden, maar het is niet overzichtelijk als alle lades er zo uitzien.

Schoonmaken

Als alles opgeruimd en geordend is kun je beginnen met schoonmaken.

  • Begin met het afnemen van alle oppervlaken met een stofdoek. Het is niet erg als je de ergste viezigheid op de grond schuift.
  • Vervolgens maak je een sopje en neem je de oppervlakten normaals af met een doek of een sponsje.
  • Nu kun je gaan stofzuigen in alle ruimten van je woning.
  • De volgende stap is om de keuken, de badkamer en het toilet grondig te reinigen. Denk hierbij aan het ontvetten van de oven waarbij je een schuursponsje gebruikt. Neem ook de binnenkant van de koelkast mee en alle keukenkastjes. Je kan meteen weggooien wat je niet gebruikt of over de datum is.
  • Als laatste maak je de schoonmaak echt af door de hele woning te dweilen.

Nu is alles in huis schoon en fris.

Verhuizen

Eerder hadden we het erover dat een verhuizing ook reden kan zijn voor een grote schoonmaak. Als je bijvoorbeeld in een appartement in Rotterdam gaat wonen, staan de meubels redelijk dicht op elkaar en kun je er niet gemakkelijk onder of achter schoonmaken. Daarom kan je de kans voor een grondige schoonmaak aangrijpen als er nog geen meubels staan. Ben je toevallig van plan om te verhuizen naar Rotterdam? Dan kan je het best een verhuisbedrijf uit Rotterdam inhuren. Verhuizers uit Rotterdam weten het best welke weg ze moeten nemen en waar ze bijvoorbeeld kunnen parkeren met een grote bus.